Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Presentació del llibre ‘La banda del Ateneo Musical Maestro Gilabert de Aspe: la incorporación de las mujeres’ de Manuel Pérez Tovar

25 gener 2022 / 8:00 PM - 9:30 PM

Aquest dimarts 25 de gener, tindrà lloc en el Museu Històric d’Asp la presentació del llibre guanyador del XVI Premi d’Investigació Històrica ‘Manuel Cremades’.

Manuel Pérez Tovar és l’autor del llibre que porta per títol ‘LA BANDA DEL ATENEO MUSICAL MAESTRO GILABERT DE ASPE: LA INCORPORACIÓN DE LAS MUJERES, un estudi sobre el paper de les dones en aquesta banda de música aspense amb tantíssim recorregut. L’autor dona resposta a algunes qüestions com quan van començar a incorporar-se les primeres dones al conjunt musical, l’evolució del seu rol, o en quina situació estem actualment, entre altres.

Sinopsi

Estudi de l’evolució que ha tingut el paper de la dona en l’activitat de la banda de l’Ateneu Musical Mestre Gilabert d’Aspe, des de la seua incorporació fins a l’actualitat. D’aquesta manera es pretén trobar qui van ser les primeres dones a incorporar-se a l’activitat de la banda, les circumstàncies socials que van promoure aquesta incorporació, la seua evolució i finalment observar les diferències existents entre el paper que jugaven en un primer moment i el que juguen en l’actualitat.
L’interés en la qüestió de gènere que es pretén plantejar en aquest treball ve inspirat per tot el corrent feminista que, des dels últims anys, ve reivindicant una millora de les condicions generals de les dones en la nostra societat.
L’elaboració d’aquest treball s’ha plantejat sobre la base d’una sèrie d’objectius, són els següents:
– Precisar el moment en el qual les dones s’incorporen a l’activitat de la banda de l’Ateneu Musical “Maestro Gilabert” d’Asp, a fi de poder analitzar les circumstàncies socioculturals que van permetre aquesta incorporació.
– Determinar quin tipus d’evolució ha tingut el rol que jugaven en el moment de la incorporació i el que tenen actualment, tenint en compte tots els àmbits d’activitat de la Societat Musical.
– Establir una relació entre el nombre d’homes i dones en diferents moments, des que la primera dona accedeix a la banda, fins a l’actualitat.
– Comprovar si existeixen elements socioculturals diferenciats entre homes i dones que els afecten de manera diferent a l’hora de mantindre la seua activitat dins de la banda de forma prolongada.
– Evidenciar si trobem en aquesta banda algun tipus de preferència per determinats instruments dependent del gènere, i intentar raonar que la motiva en cas d’existir.
Sobre la base dels objectius exposats anteriorment plantegen una sèrie d’hipòtesi que hauran de ser corroborades o descartades durant el desenvolupament del present treball:
– S’espera que en l’actualitat la dona es trobe plenament integrada tant en l’activitat musical de la banda com en els òrgans directius (Junta Directiva). No obstant això és probable que la seua presència en els llocs de direcció de la banda i en el repertori interpretat quede encara camí per recórrer.
– Es pensa que, encara que en un primer moment hi hauria un nombre major d’homes que de dones, actualment ha d’haver-hi una proporció quasi paritària, podent fins i tot haver-hi en aquests moments més dones que homes en la banda.
– És probable que la mescla de càrrega laboral i familiar a la qual moltes dones es veuen sotmeses afecte la seua permanència a llarg termini en la banda.
– És possible que, de manera general, instruments de la família del vent fusta siguen més populars entre les dones, mentre que els de la família del vent metall ho seran entre els homes, encara que també s’espera trobar uns altres que presenten una certa neutralitat en la seua percepció.

Mostra els detalls

Data:
25 gener 2022
Hora:
8:00 PM - 9:30 PM
Categoria d'Esdeveniment:

Organitzador

IAC Juan Gil Albert
Phone
965 12 12 14
Correu electrònic
galbert@diputacionalicante.es
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Museu Històric d’Aspe
Avenida Constitución 42
Aspe, Alacant 03680 España
+ Mapa de Google