Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Conferència: La contractació internacional i l’evitació de riscos en el comerç exterior per a les empreses alicantines, per Alfonso Ortega

25 maig 2022 / 7:30 PM - 8:30 PM

Les empreses alacantines exporten productes a l’estranger per un import aproximat de 6.200 milions d’euros, la qual cosa suposa un 2% del total nacional i havent-se produït un increment percentual del 22,2% en el passat exercici de 2021, lleugerament superior a la mitjana de l’Estat espanyol. Al seu torn, en el mateix exercici, les importacions a la nostra Província van suposar un total de 4.871 milions d’euros (dades de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d’Alacant per a l’any 2021).

Els operadors mercantils s’han internacionalitzat, buscant nous mercats on vendre els seus productes o dels quals obtindre les seues mercaderies, més encara des del començament de la crisi econòmica.

Per això és cada vegada més normal que les empreses hagen de signar contractes amb elements internacionals, la qual cosa implica que des del punt de vista jurídic-legal l’empresa exportadora/importadora haja d’internacionalitzar-se, adaptant-se al mercat globalitzat.

Hui dia les operacions mercantils es constitueixen pràcticament íntegrament en transaccions d’un gran component internacional que, no obstant això, suposa l’increment dels riscos que s’assumeixen en relació amb l’operativitat en el mercat interior espanyol.

Bàsicament, i entre altres, els regs que assumeixen les empreses exportadores i importadores en l’actualitat són tant riscos polítics, que poden afectar la capacitat per a realitzar transaccions comercials o obligar a l’incompliment d’alguna de les clàusules del contracte; riscos financers, relacionats amb el risc de canvi quan intervenen en l’acord més d’una divisa; riscos comercials (l’incompliment de pagament) i riscos fiscals, derivats de la normativa sobre repatriació de beneficis, ajudes i duanes, que poden augmentar els costos de l’operació.

Tots ells han de ser tinguts en compte des d’abans de l’execució de la transacció internacional, al costat d’una clara visió de la situació geopolítica, social i econòmica de les parts involucrades en l’acord, ja que qualsevol canvi en les condicions o qualsevol augment en un dels riscos abans esmentats, pot generar una alteració profunda en les bases de la negociació o en els beneficis.

Sobre l’aplicació del contracte internacional com a intent de superació dels referits riscos en el comerç exterior, Sr. Alfonso Ortega Giménez és un jurista expert en la matèria. El Sr. Ortega és professor titular de Dret Internacional Privat en la Universitat Miguel Hernández i Vicedegà de Grau en Dret. Així mateix és Director del Grup d’Investigació sobre “Problemes jurídics actuals en el segle XXI”, grup format per investigadors pertanyents a la UMH com a professors del Departament de Ciència Jurídica, part dels quals exerceixen, a més, la pràctica del Dret fora de la Universitat i tenen la condició de Doctors.

El grup té com a objectiu general analitzar des d’una perspectiva multidisciplinària, la realitat social i jurídica que conformen les relacions jurídiques en l’actualitat, tenint en compte la diversitat cultural i jurídica del nostre país i del nostre entorn.

L’estudi dels aspectes relatius a la determinació de competència judicial internacional, la determinació del Dret aplicable a les situacions privades resoltes per les autoritats espanyoles, així com el reconeixement de decisions en l’àmbit civil i mercantil en relació amb l’estatut personal, la família, els contractes i les obligacions extracontractuals i les relacions que s’estableixen en el marc d’Internet, són elements claus que determinen les diferents línies d’investigació a seguir, de tot això tractarà la conferència a impartir pel ponent abans referit.

Mostra els detalls

Data:
25 maig 2022
Hora:
7:30 PM - 8:30 PM
Categories d'Esdeveniment:
,

Organitzador

IAC Juan Gil Albert
Telèfon
965 12 12 14
Correu electrònic
galbert@diputacionalicante.es
Visualitza el lloc web de Organitzador