965988900

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Inauguració de l’exposició “The Saxons of Transylvania” de Vincent Sáez i Pascual Martínez

27 setembre 2022 / 8:30 PM - 9:00 PM

“The Saxons of Transylvania” (Els saxons de Transsilvània) és un projecte documental de creació en el qual es combinen les imatges realitzades per Vincent Sáez i Pascual Martínez amb fotografies de la Segona Guerra Mundial, cartes oficials, mapes antics, arxius familiars, llegendes medievals i plans d’esglésies, entre molts altres materials que els autors han compilat al llarg dels anys i en successius viatges a Transsilvània (Romania). El seu objectiu és contar la història del poble saxó, d’origen germànic, que es va establir de manera pacífica en aqueixos territoris fa huit-cents anys però que, fa a penes unes dècades, va ser expulsat del país per qüestions polítiques i obligat a abandonar totes les seues propietats.

Aquest projecte va nàixer mentre els autors realitzaven “The tree of life is eternally Green” (L’arbre de la vida és eternament verda) que també es va desenvolupar a Romania i la hipòtesi de treball, allà per 2014, va ser investigar la connexió que els habitants del país sentien amb la naturalesa i, de pas, desmuntar alguns prejudicis erronis sobre aquest poble. Però quan estaven recorrent el país per a elaborar el projecte, alguna cosa els va cridar molt l’atenció: en cada encreuament de camins, en cada granja o en cada prat, hi havia una representació d’un Crist crucificat al qual se li feien ofrenes. Investigant, van arribar a saber que eren un testimoniatge de la confiança en Déu dels romanesos i una manera d’oferir seguretat espiritual a “aquells que no tenien una creu sobre els seus caps”. Aquesta troballa va ser molt important perquè el seu interés original sobre Romania evolucionara cap a l’espiritual. Així que van fer un pas més, van llogar un Dacia i van marxar a recórrer una misteriosa regió en el centre del país, a la recerca d’unes esglésies en ruïnes de les quals els havien parlat. D’aquesta manera van descobrir, quasi per casualitat, als últims saxons de Transsilvània, una xicoteta comunitat luterana que resistia al país després d’una persecució brutal que va conduir a més de 70.000 d’ells als gulags de Sibèria i va originar un dels èxodes europeus més desconeguts del segle XX.

És una exposició multidisciplinària en la qual es combinen fotografies realitzades pels autors amb molts altres documents. El muntatge expositiu ha sigut dissenyat pels autors prèviament en 3D, i específicament per a aquesta sala, i tots els elements que apareixen en la mateixa han sigut triats i situats de manera acurada perquè pugues realitzar un viatge únic a través de la història dels saxons. És important que t’esforces per llegir tots els textos, perquè així comprendràs millor tot el que et volen comptar. Però si prefereixes deixar-te portar pels aspectes més visuals d’aquesta, i submergir-te el temps que t’abellisca en cadascuna de les imatges, també tindràs una experiència inoblidable perquè cadascun dels recursos que utilitzen ha sigut seleccionat amb molta atenció per a potenciar el significat de la narració. A més, en aquesta ocasió i de manera excepcional, podràs veure a casa Bardín imatges inèdites d’unes noces saxones a Transsilvània entre els descendents d’aquells que es van anar, que es va celebrar uns dies abans que s’inaugurara aquesta exposició i a la qual van assistir els autors com a convidats d’honor.

Descàrregues

Full de sala

Mostra els detalls

Data:
27 setembre 2022
Hora:
8:30 PM - 9:00 PM

Organitzador

IAC Juan Gil Albert
Telèfon
965 12 12 14
Correu electrònic
galbert@diputacionalicante.es
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Casa Bardín
Calle San Fernando, 44
Alacant, 03005
+ Mapa de Google
Telèfon
965 12 12 14
Visualitza el lloc web de Recinte