Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Presentació del llibre “María Zambrano: Filosofia de la generació del 27” d’Amparo Zacarés i Rosa Mascarell

30 setembre 2022 / 6:00 PM - 7:00 PM

El 6 de febrer del 2021 es van complir 30 anys de la defunció de María Zambrano (Vélez-Málaga, 1904 – Madrid 1991), considerada la filòsofa de la Generació del 27, la seua reivindicació de la raó poètica va suposar un gir epistemològic i estètic en el pensament espanyol del segle XX. Va ser Premi Príncep d’Astúries (1982) i Premi Cervantes (1989). Va romandre en l’exili de 1939 a 1984 a causa de la seua vinculació i compromís polític amb la II República. Entre la seua prolífica obra cal destacar: Filosofia i Poesia (1939), L’Home i el Diví (1955), Clars del bosc (1977), Alguns llocs de la pintura (1989), i Els benaurats (1990), entre molts altres.

Durant molt de temps a María Zambrano li va precedir la fama d’escriptora més que de filòsofa. La seua obra, repleta de metàfores i simbolismes, va ser difícil d’enquadrar dins de l’academicisme. No obstant això, ella es va saber sempre filòsofa i, des d’edat molt primerenca, quan sent una adolescent li preguntaven per què anava a estudiar Filosofia?, responia immediatament «no poder deixar de fer-ho», deixant clar la seua tendència al pensament.

Aquest llibre reclama el caràcter filosòfic del pensament de María Zambrano a través de sis paraules clau: mètode, naufragi, deliri, memòria, llum i poesia. Termes que les autores van triar per a acostar el seu llegat filosòfic de manera fluida i intel·ligible al major públic possible. La seua reivindicació d’una raó poètica no pot caure en terra erma en aquests temps d’orfandat i desconcert en els quals tant necessitem desenvolupar una imaginació social que ens ajude a construir un món més just i humà.

Rosa Mascarell-*Dauder, gestora cultural i artista, Màster en Estètica i Teoria de les Arts (*UAM), va ser secretària i documentalista de María *Zam- *brano a Madrid fins a la seua defunció; exdirectora del *CEIC Alfons el *Vell de Gandia. Pertany al Patronat de la Fundació María Zambrano i a la Fundació Francisco *Brines, de la qual ocupa el càrrec de secretària. Sòcia de diferents associacions per la visibilitat de la dona, com *CyM, *AMMU i *GWI. Documentalista de l’obra de la filòsofa, ha participat en *confe- *rencias i comissariat exposicions relacionades amb la filòsofa. Va ser cap de bestiar- *ponsable de l’edició de l’Epistolari Alfons Roig-María Zambrano (1955- 1985). Va preparar al costat de la filòsofa la recopilació d’articles del seu llibre Al- *gunos llocs de la pintura i de l’últim llibre publicat en vida de l’autora Els benaurats, així com per al llibre ja publicat de manera pòstuma Els somnis i el temps. https://*rosamascarell.*art/homenatge-a-*maria- *zambrano/

Empara *Zacarés-*Pamblanco, doctora en filosofia per la UV, escriptora i crítica d’art. Premi Extraordinari de Llicenciatura, forma part del Cercle Internacional d’Estudis sobre Vico amb seu en la Universitat de Sevilla. Ha sigut professora de l’àrea d’Estètica i Teoria de les Arts a la Universitat de València i a la Universitat Jaume I de Castelló. Pertany a l’Associació Clàssiques i Modernes; a l’Associació de Dones per a les *Ar- *tes Visuals; *Associaciò Valenciana de *Crítics d´*Art (*AVCA) i a la Societat Espanyola d’Estètica i Teories de les Arts (*SEyTA). Forma part del *Insti- *tuto Universitari d’Estudis Feminista i de Gènere “Purificació *Escri- *bano” de l’UJI i està vinculada a aquesta universitat com a professora sènior. Ha publicat en diverses revistes i butlletins internacionals. En la *actua- *lidad col·labora amb diversos mitjans de comunicació i institucions cultura- els. Per a més informació vegeu http://amparozacares.com/

Mostra els detalls

Data:
30 setembre 2022
Hora:
6:00 PM - 7:00 PM

Organitzador

IAC Juan Gil Albert
Telèfon
965 12 12 14
Correu electrònic
galbert@diputacionalicante.es
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Casa Bardín
Calle San Fernando, 44
Alacant, 03005
+ Mapa de Google
Telèfon
965 12 12 14
Visualitza el lloc web de Recinte