Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Taller de “Teixits Històrics” per Manuel Pérez Sánchez

29 setembre 2022 / 6:00 PM - 8:00 PM

Taller enfocat en la història i conservació dels teixits històrics. Amb el títol Taller de teixits històrics, l’especialista Manuel Pérez Sánchez, ens mostrarà la importància de preservar tot el patrimoni tèxtil històric que conserva la província d’Alacant i la Diòcesi d’Orihuela-Alacant i ens endinsarà en l’evolució del tèxtil espanyol i europeu des del segle XVI fins a la primera meitat del segle XX.

L’objectiu del curs és, d’una banda, endinsar a l’alumne en la història del teixit, el brodat i la seua importància com a part del patrimoni cultural de la província d’Alacant i per un altre, aprendre unes nocions de conservació preventiva de teixit històric i brodat tenint d’exemple de la col·lecció que alberga el Museu Diocesà d’Art Sacre d’Orihuela.

Continguts:

PROGRAMA TALLER:

-Els tèxtils com a patrimoni cultural. Valors culturals, socials, simbòlics, econòmics, litúrgics, tecnològics.

-Col·leccions tèxtils a Espanya: alguns exemples representatius.

-El teixit: fibres i tècniques.

-El brodat: materials i tècniques.

-Principals manufactures tèxtils espanyoles i europees. Els grans centres del brodat espanyol.

-Les manufactures tèxtils llevantines: del segle XVIII a l’actualitat. L’esplendor de la seda a València, Múrcia, Alacant i Orihuela. Les escoles de flors i adorn i les escoles de brodat de les Societats Econòmiques d’Amics del País i Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles de València.

-Els dissenys: evolució des del segle XV al XX.

-El tèxtil en el context de la litúrgia catòlica: colors i tipologies.

-Taller pràctic de catalogació amb els tèxtils de la col·lecció del Museu diocesà d’Art Sacre d’Orihuela.

-Vies d’investigació per al camp del tèxtil i el brodat històric a la província d’Alacant.

Professor:

Doctor Manuel Pérez Sánchez. Professor Titular d’Art Decoratives i d’Història de l’Art i Patrimoni de la Regió de Múrcia del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Múrcia. Director del grup d’investigació ARTS SUMPTUÀRIES. Investigador Principal del projecte I+D+i “De la Desamortització a l’acte-desamortització: la gestió dels béns mobles de l’Església Catòlica en els territoris del sud-est espanyol” del Ministeri de Ciència i Innovació. Membre del Projecte Petjades de la Fundació Cajamurcia. Codirector del Centre de “Expertización” d’Art de la Universitat de Múrcia, CEART-UM. Autor de més de 65 publicacions centrades en l’estudi i anàlisi d’arts decoratives i sumptuàries, preferentment argenteria i art tèxtil. Ha dirigit onze tesis doctorals i en l’actualitat es troba dirigint altres tantes dins del Programa Història, Geografia i Història de l’Art: Societat, Territori i Patrimoni de l’Escola Internacional de Doctorat, EIDUM, de la Universitat de Múrcia. Membre de l’Observatori sobre Arts Decoratives en Itàlia Maria Accascina (Palerm, Sicília). Coordinador del grup d’Innovació Educativa Pep (Protegim el Patrimoni). Tutor de Beques Erasmus per a les Universitats de Càller i Palerm (Itàlia) i Coïmbra (Portugal). Tutor de les beques ILA, programa d’intercanvi amb Llatinoamèrica.

Mostra els detalls

Data:
29 setembre 2022
Hora:
6:00 PM - 8:00 PM

Organitzador

IAC Juan Gil Albert
Telèfon
965 12 12 14
Correu electrònic
galbert@diputacionalicante.es
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Archivo Histórico Diocesano de Orihuela
C. Mayor de Ramón y Cajal, 9,
Orihuela, Alicante 03300 España
+ Mapa de Google
Telèfon
673 42 56 81