Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Cicle “Arxius. Patrimoni documental”: L’Arxiu Diocesà d’Orihuela

20 setembre 2022 / 7:00 PM - 8:00 PM

 

 

Activitat del cicle “Arxius”, el qual pretén mostrar la importància dels arxius situats a la província d’Alacant. Els arxius conserven en els seus fons, un patrimoni únic i irreemplaçable. Gestionen els documents des del seu naixement, preservant així el seu valor i significat. Sense ells, el patrimoni històric de la nostra societat no tindria memòria històrica, tenint el perill de caure en errors del passat. Per això, els arxius garanteixen la preservació d’un llegat documental únic i, al seu torn, impulsar la investigació històrica i científica, perquè tota la informació continguda en ells estiga a la disposició de la societat.

En aquesta tercera sessió serà protagonista l’Arxiu Diocesà d’Orihuela on a través d’una conferència pràctica dins de l’Arxiu Diocesà d’Orihuela, on Mariano Cecilia, director del Museu Diocesà d’Art Sacre d’Orihuela – Arxiu Històric Diocesà Gemma Ruiz conservadora d’aquest, mostraran la seua història i la importància dels fons que es conserven en el seu interior.

Obra: L’arxiu Diocesà d’Orihuela.

La creació de l’arxiu del bisbat té el seu origen en una butla donada a Roma, en Santa María la *Maggiore, per Urbà VIII datada el nou de gener de 1630, durant l’episcopat de Bernardo Caballero de Parets. Aquest prelat escriu en el llibre I de Mitra els motius de la formació d’aquest fons documental: “Quan vaig arribar a aquesta diòcesi vaig trobar l’arxiu robat i especialment sense cap paper ni acte a favor de la Dignitat i encara que per a restaurar aquesta pèrdua s’han publicat censures diverses mai han restituït cosa d’importància i així vaig suplicar a la seua Santedat em donara un breu per a fer un arxiu per a papers pertanyents a la Dignitat i perquè en la Seu Vacant es tragueren els papers que foren necessaris d’allí pel seu compte i raó”.

L’Arxiu Diocesà d’Orihuela se situa en el Palau Episcopal – Museu d’Art Sacre d’Orihuela. Allí es conserven de manera física els arxius parroquials de la ciutat d’Orihuela i pedanies, així com el fons de l’Arxiu Catedralici i l’Episcopal, al costat de diferents arxius incorporats com els registres notarials o la comptadoria d’hipoteques. La resta d’arxius de la diòcesi de preserven de manera digital, gràcies al processos de digitalització que s’ha dut a terme en els últims anys.

El Conferenciant:

GEMMA RUIZ ÁNGEL. Doctora en Geografia Humana per la Universitat d’Alacant. Professora associada del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Múrcia. Conservadora del Museu Diocesà d’Art Sacre d’Orihuela – Arxiu Històric Diocesà. Compta amb publicacions centrades en els focus artístics d’Orihuela i Alacant durant els segles XVII, XVIII i XIX en relació a la producció pictòrica i escultòrica.

MARIANO CECILIA ESPINOSA. Doctor en Història de l’Art per la Universitat de Múrcia. Doctor en Geografia Humana per la Universitat d’Alacant. Professor associat del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Múrcia. Director tècnic del Museu Diocesà d’Art Sacre d’Orihuela – Arxiu Històric Diocesà. Compta amb nombroses publicacions especialitzades en escultura barroca i arts del moble. Especialista en arqueologia i Art religiós de l’Edat mitjana, Moderna i Contemporània.

Mostra els detalls

Data:
20 setembre 2022
Hora:
7:00 PM - 8:00 PM

Organitzador

IAC Juan Gil Albert
Telèfon
965 12 12 14
Correu electrònic
galbert@diputacionalicante.es
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Archivo Histórico Diocesano de Orihuela
C. Mayor de Ramón y Cajal, 9,
Orihuela, Alicante 03300 España
+ Mapa de Google
Telèfon
673 42 56 81