- Aquest esdeveniment ja ha passat.
Taula redona “La crisi energètica”, amb Fernando Ballenilla i Pedro Prieto
27 octubre 2022 / 7:30 PM - 8:30 PM
L’actual crisi energètica, les diferents fonts alternatives de la seua obtenció, la urgència de la transició de les enèrgiques fòssils a altres netes de CO₂ que es porta denunciant durant dècades, al costat de l’exigència de tindre present per a això de sis factors de les diferents fonts renovales, a saber: la taxa de retorn energètic (quant energia ens donen enfront de la que ens costen); el caràcter no renovable de la infraestructura de captació d’energia; la seua vulnerabilitat enfront de possibles canvis socioeconòmics dràstics; la seua capacitat més o menys limitada; l’impacte ambiental que poden provocar; i l’equitat, que la seua explotació no beneficie només a uns pocs a costa de la resta.
Es tractaran els següents punts:
L’energia en la civilització agrícola i industrial.
La gran revolució dels combustibles fòssils.
però quant petroli i gas queda?
La taxa de retorn energètic.
Jaciments, oleoductes i gasoductes, la clau de la geopolítica actual.
L’actual crisi energètica. Hi ha alternatives?
CURRICULUM VITAE DELS PONENTS
FERNANDO BALLENILLA GARCIA DE GAMARRA:
Ha sigut Catedràtic de Biologia i Geologia i professor de la Universitat d’Alacant. És Doctor per la Universitat de Sevilla de Didàctica de les Ciències. Autor de nombrosos articles i Conferències, tant a Espanya com a l’estranger, sobre la temàtica de l’energia, educació i civilització. En l’actualitat està jubilat i viu en el camp com a agricultor.
PEDRO PRIETO PÉREZ:
Va nàixer a Madrid en 1950. És enginyer tècnic de telecomunicació. Ha treballat en el sector de la telecomunicació des de 1972 fins a 2002 ocupant diversos càrrecs d’enginyeria, formació, màrqueting, comercial i exportació.
És vicepresident d’AEREN, l’Associació per a l’Estudi dels Recursos Energètics. És coeditor i cofundador de la pàgina web Crisi Energètica (www.crisisenergetica.org) organització sense ànim de lucre, que és un espai de debat i comunicació sobre recursos energètics i el seu paper en relació a assumptes tan transcendents com la demografia, el desenvolupament, l’economia i l’ecologia.
AEREN representa a Espanya a ASPO (The Association or the Study of Peak Oil and Gas), una associació de científics de tot el món dedicats a l’estudi del zenit del petroli i del gas, del qual forma part com a membre del Panell Internacional.
Ha sigut consultor en el desenvolupament, construcció i operació de nombrosos projectes solars fotovoltaics, alguns dels quals gestiona personalment i ha treballat com a director de desenvolupament d’Energies Renovables en una empresa espanyola cotitzada en borsa.
També assessora a diverses entitats públiques i a particulars en matèria energètica i sobre energies renovables, participant amb freqüència en conferències, seminaris i simposis, que inclouen a universitats espanyoles i estrangeres, en matèries relacionades amb energies fòssils i renovables.
Ha publicat un llibre als EUA sobre energia neta fotovoltaica (Spain’s Photovoltaic Revolution: The Energy Return on Investmen. Springer), que ha suposat un revulsiu i ha promogut un intens debat sobre el concepte de la Taxa de Retorn Energètic de l’energia solar en el món.
Ha participat com un dels preparadors i signants inicials del manifest anomenat “Última crida”), que va veure la llum aquest passat estiu, sobretot en mitjans espanyols, però que s’ha traduït a bastants idiomes i han subscrit amb posterioritat més de set mil científics, acadèmics, professionals de diverses branques, economistes i activistes, preocupats tots ells per advertir als ciutadans que estem no davant una crisi econòmica o financera més, sinó davant una crisi de civilització, que està clarament esgotant l’ecosistema i que exigeix un canvi de paradigma i una forma inèdita de resolució d’aquest greu problema de supervivència per a la nostra espècie i les que ens acompanyen.
Pertany a la redacció de la revista 15/15\15, amb la qual col·labora escrivint articles sobre energia i assumptes relacionats.
Participa en un llibre, de pròxima edició, de la Fundació Informativos.net, que es titularà “Energies renovables, decreixement i límits del planeta (Explicat per científics i experts)
En l’actualitat, col·labora activament en un projecte familiar d’hort ecològic que pretén completar el cicle des de les llavors i plançons, passant per la plantació, cultiu, recol·lecció, transport i venda directa i limitada al públic.